Wat is Memorix Archieven?

From Wiki Memorix Archives
Jump to: navigation, search

Compleet Archiefbeheer

Memorix archieven is een archiefbeheersysteem. Een archiefbeherende instelling kan hiermee haar primaire processen ondersteunen, zoals:

  • Beheren van Archieven, Toegangen en Actoren
  • Depotbeheer
  • Beheer van aanwinsten
  • Registratie van bezoekers en bezoeken


Gebouwd op ICA standaarden

Memorix Archieven is gebouwd op de volgende standaarden van het International Council on Archives (ICA):

  • ISAD(G): Algemene Internationale Norm voor Archivistisch Beschrijven.
  • ISAAR(CPF): Internationale Norm voor Archivistische Geautoriseerde Beschrijvingen van Organisaties, Personen en Families.
  • ISDIAH: Internationale Norm voor het beschrijven van instituten met archivistische collecties.


Door gebruik te maken van deze standaarden, kunt u uw publieke toegangen delen met anderen. Zo kunt u vanuit Memorix Archieven eenvoudig deelnemen aan het Archives Portal Europe.

Maar ook deelname aan andere portals of websites die gebruik maken van dezelfde standaarden wordt hierdoor mogelijk.


Publiceren op uw website

Onderdeel van Memorix Archieven is de publiekspresentatie van uw archieftoegangen (inventarissen). Hiervoor is standaard een module beschikbaar: de Presentatie van Toegangen. Deze module is beschikbaar binnen de beheeromgeving, zodat u direct kan zien hoe uw toegangen er uit komen te zien voor het publiek. Bij elke toegang kunt u aangeven of deze gepubliceerd mag worden. Is dat het geval? Dan worden wijzigingen aan de toegang elke 24 uur automatisch verwerkt in de publiekspresentatie. En als u dat wil kunt u de wijzigingen ook direct zichtbaar maken op de website.


Picturae kan deze Presentatie van Toegangen voor u integreren op uw website. Heeft u geen website van Picturae? Dan kan uw website bouwer de module ook integreren. Hiervoor is technische documentatie beschikbaar.


01 Memorix Archieven - presentatie toegangen.png

Openstellen voor andere partijen

Memorix Archieven wordt standaard geleverd met een OAI-PMH koppeling. Hiermee kunnen externe partijen, zoals het Archives Portal Europe, uw publieke toegangen harvesten en presenteren op hun eigen website. U kunt zelf bepalen wie hiervan gebruik mag maken.