Kasttypen

From Wiki Memorix Archives
Jump to: navigation, search

Elke kast kan een ander formaat hebben of bevat een verschillend aantal planken. Om al deze kasten te registreren is er bij Memorix Archieven de gelegenheid geschept om dit te doen. Iedere kast kan een eigen nummer krijgen, deze kan worden toegevoegd aan een depot en uiteindelijk kan een bestanddeel uit een archief worden gekoppeld aan een kast.

Om de kasttypen te bekijken gaat u naar de pagina Kasttypen (Beheer>Locaties>Kasttypen). Hier vindt u een overzicht met alle eerder toegevoegde kasttypen. Deze kunt u per stuk aanpassen of verwijderen. Om een nieuw kasttype toe te voegen klikt u op de knop “Kasttype toevoegen”. Er verschijnt nu formulier dat u dient in te vullen om een kasttype toe te voegen.


08 Memorix Archieven - instellingen kasttypen.png


  • Naam: Allereest moet er een naam worden ingevuld. Deze naam ziet u terug bij het overzicht van de kasttypen binnen een depot en ook wanneer er een bestanddeel wordt gekoppeld aan een kasttype is dit de referentie die u ziet. Het is daarom handig om een kastnummer of code toe te kennen aan deze naam.
  • Omschrijving: Om dit kasttype extra toe te lichten kunt u bij het volgende invoerveld een opmerking toevoegen. Bijvoorbeeld, wanneer er in deze kast enkel atlasmateriaal wordt bewaard kan dit worden beschreven in dit invulveld.
  • Element nummer:Een element is een plank of een lade in een kast. Een kast kan bijvoorbeeld 8 planken hebben. Of 10 laden. Dat zijn elementen.
  • Element omschrijving: Dit element kunt u verder beschrijving in dit veld.

In Memorix Archieven maakt u opbergeenheden aan. Die hebben een kasttype. Dat kasttype heeft bijvoorbeeld 8 planken. Dan krijgt die opbergeenheid ook 8 planken. (Eventueel kunt u nog aangeven dat een specifieke kast meer of minder elementen heeft. Bijvoorbeeld omdat er een buis doorheen loopt, waardoor 1 plank niet bruikbaar is.)Bij het registreren van de vindplaats van een archief of bestanddeel, kunt u al die planken gebruiken.

  • Omvang: Als de naamgeving van het kasttype goed is voor gebruik, kunnen de afmeting van de kast worden ingevuld. Wanneer u op “Omvang” klikt, verschijnen er nog drie invulvelden waarin u de lengte, diepte en breedte van een kasttype kunt invullen.

Als al deze informatie is toegekend aan het kasttype kan deze worden opgeslagen en verschijnt hij in het overzicht bij alle andere kasttypen.