De techniek achter Memorix Archieven

From Wiki Memorix Archives
Jump to: navigation, search

Webbased

Memorix Archieven is volledig webbased. Dit betekent dat u geen software hoeft te installeren om aan de slag te gaan. Alles wat Memorix Archieven te bieden heeft is via een internetbrowser te bereiken.

Wanneer u met uw webbrowser navigeert naar https://archives.memorix.nl worden via internet de bijbehorende webpagina en gegevens opgehaald bij de servers van Picturae. Al uw gegevens zijn daar centraal en veilig opgeslagen. Terwijl u werkt met Memorix Archieven worden er via internet voortdurend gegevens uitgewisseld tussen uw internetbrowser (de client) en de servers van Picturae. U kunt uw collectie dus niet alleen op uw werkplek beheren, maar ook thuis, of zelfs in een internetcafé aan de andere kant van de wereld. Omdat de toegang tot het systeem middels versleutelde toegang met wachtwoorden verloopt, is de veiligheid van uw data gewaarborgd.

De servers van Memorix Archieven zijn uitgerust met het open source besturingssysteem Linux. Picturae beschikt over een eigen plek (een zogeheten rack) in het internetcentrum van Versatel in Amsterdam. Deze uiterst moderne ruimte is geoutilleerd met drie enorme dieselgeneratoren om stroomstoringen te ondervangen, strenge beveiliging en 24 uur per dag toegang. De locatie is direct verbonden met het hoofdknooppunt van het internet in Nederland, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) door middel van een snelle glasvezelverbinding. Elke server heeft als basis een zogeheten Raid schijfsysteem. Hierbij heeft elke harde schijf een gespiegeld exemplaar zodat bij hardwareproblemen van de ene schijf de andere het automatisch over kan nemen. Daarnaast is elke server uitgerust met een verwisselbare harde schijf waarop uw digitale bestanden (assets) staan.


01 Memorix Archieven - model.png


Open source

De motor van Memorix Archieven bestaat uit diverse open source systemen. Er is gekozen voor open source producten om maximale controle te hebben over het geheel. Hierdoor is Memorix niet afhankelijk van de weg die grote softwarebedrijven volgen. Als klant profiteert u hiervan, onder meer door niet te worden opgescheept met onverwachte prijsinvloeden van softwarelicenties. Het feit dat de open source software wordt ondersteund door een enorme hoeveelheid expertise die van het internet te halen valt, geeft u een garantie op continuïteit van Memorix en uitzicht op goede doorontwikkeling met gebruik van nieuwe technieken.


Veilig

Voor de veiligheid en waarborging van de data die opgeslagen is, worden er backups gemaakt. Over de frequentie van deze backups en de herstelprocedure kunt u meer lezen in uw Service Level Agreement (SLA), onder Hoofdstuk 3: Algemeen. Om verdere beveiliging van uw gegevens te garanderen worden er diverse maatregelen getroffen. Ook deze zijn terug te vinden in de SLA, onder Hoofdstuk 6: Beveiliging.