Templates

From Wiki Memorix Archives
Revision as of 08:33, 23 February 2016 by Picturae (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Templates

In Memorix Archieven kunt u Templates gebruiken waarin u standaard veldwaardes voor nieuwe archieven, actoren of EAD bestanden kunt opgeven. Templates zijn te vinden in het menu Instellingen --> Templates.

Als u een template wilt bewerken, kiest u van welk soort formulier u de template wilt aanpassen. Vervolgens kunt u elk veld van het formulier invullen of aanvullen. Wanneer u klaar bent klikt up “Opslaan”. Het sjabloon wordt nu toegepast.

15 Memorix Archieven - templates.png


Templates voor Archieven en Actoren

De templates voor Archieven en Actoren bevatten dezelfde velden als de formulieren voor het aanmaken van een nieuw Archief of een nieuwe Actor. Gegevens die u invult bij deze templates, worden automatisch ingevuld als u een nieuw Archief of een Nieuwe Actor aanmaakt. Indien gewenst kunt u deze overschrijven voor het nieuwe Archief of de nieuwe Actor door de waarde daar aan te passen. Dit is handig voor velden die meestat dezelfde waarde krijgen, zoals het veld Instelling van een Archief.

EAD template

De Template voor EAD werkt iets anders dan die voor Archieven en Actoren. De velden die u hier kunt invullen, komen niet voor in de formulieren voor het aanmaken van een nieuw Archief of een nieuwe Actor. Deze Template kunt u gebruiken om standaard teksten te plaatsen in de EAD export van de volgende velden:

  • Aanvraaginstructie
  • Citeerinstructie
  • Creation (Vervaardiging)
  • Regels of Afspraken
  • Licentie

Gebruik van variabelen binnen de EAD template

Het is mogelijk om een aantal variabelen te gebruiken in de template teksten. De variabelen moeten tussen {} worden geplaatst. De mogelijke variabelen zijn:

  • Toegangsnummer: {EADID}
  • Titel van de toegang: {EADTITLE}


Voorbeeld van het gebruik van de EAD template

Het veld Aanvraaginstructie in de EAD template, kan bijvoorbeeld als volgt worden ingevuld:

Archiefstukken kunnen worden aangevraagd middels aanvraagkaartjes in de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen. U dient daarbij de volgende gegevens in te vullen:

- Datum van aanvraag

- Uw naam

- Het archiefnummer, nl.: {EADID}

- Het inventarisnummer, het nummer voor de beschrijving van de archiefstukkenLicentie informatie toevoegen aan EAD bestanden

Met het veld Licentie kunt u licentie informatie toevoegen aan uw EAD bestanden. Als u uw archieftoegangen bijvoorbeeld wil publiceren onder de CC0 licentie, kunt u dat in dit veld vermelden. U kunt de opmaak knoppen boven het veld gebruiken om bijvoorbeeld een link op te nemen naar de licentievoorwaarden. De licentie gegevens worden alleen in het EAD bestand getoond, dus niet op internet of in de PDF versie van de toegang.