Een rubriekenschema maken of wijzigen

From Wiki Memorix Archives
Jump to: navigation, search

Om een rubriek toe te voegen zoekt u in de lijst met alle toegangen naar de door u te bewerken toegang. U klikt naast deze toegang op de knop “Bewerk”. U komt nu terug in het scherm waar u eerder de toegang heeft beschreven. Om bij het overzicht van Rubrieken te komen klikt u op het tabblad “Rubrieken”.


Om een nieuw rubriekenschema te maken klikt u op het pijltje naast de knop “Opslaan”. Er verschijnt een menu, waarin u kiest voor de eerste optie: Nieuw. Een nieuw rubriekenschema wordt geladen, dat begint met één rubriek met de titel “Series 1”. Voor het uitwerken van het rubriekenschema heeft u de volgende mogelijkheden:

  • U kunt de titel, datering en een aantekening van een rubriek bewerken door te klikken op te de knop Bewerk achter de rubriek
  • U kunt de titel van een rubriek versneld bewerken door met uw muis te dubbelklikken op de titel
  • U kunt een nieuwe rubriek maken door te klikken op de knop met het + icoontje achter een bestaande rubriek. De nieuwe rubriek wordt na de bestaande rubriek aangemaakt, op hetzelfde niveau
  • U kunt een rubriek verwijderen door te klikken op de knop met het kruisje achter de rubriek. De rubriek en al haar subrubrieken worden nu rood gemarkeerd. Om de rubrieken definitief te verwijderen klikt u op het pijltje achter de knop Opslaan (links bovenaan). In het menu dat verschijnt klikt u op Verwijderde rubrieken definitief weggooien.


Als u klaar bent met het bewerken van de rubrieken, klikt u op de knop Opslaan.


Rubrieken verplaatsen en ordenen

  • U kunt een rubriek naar boven of naar beneden verplaatsen door met uw muis te klikken op het icoontje met de 3 streepjes voor de rubriek. Houdt uw rechtermuistoets ingedrukt en sleep de rubriek omhoog of omlaag.
  • U kunt van een rubriek een subrubriek maken van de rubriek erboven door met uw muis te klikken op het icoontje met de 3 streepjes voor de rubriek. Houdt uw rechtermuistoets ingedrukt en sleep de rubriek naar rechts of naar links.
  • U kunt van een subrubriek een hoger gelegen rubriek maken (promoveren) door deze op dezelfde manier weer naar links te slepen. Let op: als u meerdere subrubrieken op hetzelfde niveau onder elkaar heeft staan, kunt u alleen de onderste subrubriek naar links slepen. Als u een andere rubriek wilt promoveren, moet u deze eerst naar beneden slepen.


Als u klaar bent met het bewerken van de rubrieken, klikt u op de knop Opslaan op het tabblad Rubrieken. Sla wijzigingen aan Rubrieken altijd op vóórdat u het tabblad verlaat.


Het rubriekenschema van een bestaande toegang gebruiken

Het is ook mogelijk om het schema over te nemen van een andere toegang. Deze kunt u dan als template gebruiken om gemakkelijk en snel een rubriekenschema op te maken. U klikt dan op de optie “Laad rubrieken schema van een bestaande toegang”. Er verschijnt een invulveld waarin u kunt zoeken naar een bestaande toegang. Wanneer u de gewenste toegang heeft gevonden klikt u op “Laad”. Het schema wordt direct bij uw nieuwe toegang ingeladen (zonder de gekoppelde bestanddelen). Deze kunt u geheel naar wens aanpassen.


Een standaard rubriekenschema instellen

Als u het gemaakte rubriekenschema wilt gebruiken als standaard voor alle nieuw aan te maken schema's kunt u op de optie “Bewaar als standaard” klikken. Wanneer u nu een nieuw rubriekenschema wilt aanmaken en u klikt op “Laad standaard” dan wordt de door u opgeslagen standaard direct ingeladen in het schema.


De nummering van de rubrieken bekijken en aanpassen

Op het tabblad rubrieken worden geen rubrieknummers getoond voor de rubrieken. (Dat werkt niet goed in combinatie met de mogelijkheid om rubrieken te verslepen.) De rubrieken worden wel automatisch genummerd. U kunt de nummering van het rubriekenschema bekijken door te klikken op het pijltje achter de knop Opslaan (links bovenaan). In het menu dat verschijnt klikt u op de optie Stijl voor nummering. Er verschijnt nu een overzicht waarin blauw staat gemarkeerd welke nummerstijl er wordt gebruikt per niveau. Dit kunt u nu naar wens aanpassen en opslaan.